Ministerstvo zvýšilo dotácie na slnečné kolektory

31.08.2009 Prešov

Odteraz je možné získať ešte vyššiu dotáciu na slnečné kolektory a kotly na biomasu, ktoré domácnostiam dokážu priniesť značnú energetickú úsporu.
Program vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach, ktorý spustilo Ministerstvo hospodárstva už v apríli tohto roku, je navyše po posledných vyhláseniach ministerstva prístupnejší a dotácia sa dá získať jednoduchšie.

„V týchto dňoch dochádza na základe výnosu č. 7/2009 Ministerstva hospodárstva SR k pozitívnym zmenám v poskytovaní dotácií. Pri slnečných kolektoroch sa zvyšuje základná dotácia zo 100 €/m2 na 200 €/m2 plochy. Pri kotloch na biomasu sa zvyšuje dotácia z 25 % na 30 % kúpnej ceny. Zároveň sa zvyšuje maximálna hodnota tejto dotácie z 830 € na 1000 €, “ uviedol Stanislav Tupta, energetický poradca z odboru hlavného architekta MsÚ v Prešove.
Podľa jeho slov došlo aj k zjednodušeniu príloh žiadosti pre tých, ktorí o dotáciu plánujú požiadať. Pôvodné potvrdenie zo Sociálnej poisťovne je už v súčasnosti možné nahradiť čestným vyhlásením.
Program vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie, v rámci ktorého je poskytovaná dotácie na slnečné kolektory a kotly na biomasu, spustilo ministerstvo 20. apríla 2009. Program nie je zatiaľ časovo ohraničený, stále je možné podávať žiadosti o dotáciu.

Viac informácií môžete získať v energetickom poradenskom stredisku na MsÚ v Prešove (Po-Št: 8:00 – 15:00, Pi: 8:00 – 14:00; Jarková 24, 3. posch. , tel. č. : 051/ 3100271) alebo na internetových stránkach MH SR: http://www.mhsr.sk/dotacie-na-slnecne-kolektory-a-kotly-na-biomasu/129520s, prípadne na internetových stránkach administrátora programu, ktorým je Slovenská inovačná a energetická agentúra: http://www.sea.gov.sk/aktuality/program_pre_domacnosti.htm
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región